Laddboxar för samfälligheter gör det möjligt att erbjuda rättvis och framtidssäker elbilsladdning för alla boende – oavsett parkeringsplats. På bilden ser du styrelsen i samfällighetsföreningen Dansören, som idag med stolthet kan kalla sig Laddhjältar efter en lyckad installation av laddboxar i sina gemensamma utrymmen.
Seppo, ordförande i samfälligheten Dansören i Helsingborg
Att installera laddstationer i er samfällighet är en investering som ger flera fördelar:
Det statliga stödet ”Ladda bilen” är ett kraftfullt verktyg för samfälligheter som vill installera laddboxar på ett tryggt, framtidssäkrat och ekonomiskt hållbart sätt. Här besvarar vi de vanligaste frågorna kring bidraget – särskilt anpassat för samfällighetsföreningar.
Det är ett statligt investeringsstöd från Naturvårdsverket som ska främja installation av laddboxar och laddinfrastruktur. Bidraget täcker upp till 50 % av de stödberättigande kostnaderna.
För samfälligheter gäller stödet till exempel:
Inköp och installation av laddboxar
Framdragning av el till laddplatser
Projektering och arbetskostnader
Eventuellt grävning, schaktning och förstärkning av elnät
Stödet täcker upp till 50 % av totalkostnaden. Det finns inget absolut maxbelopp, men stödet bedöms utifrån skäliga kostnader. En professionell offert från en laddboxleverantör underlättar bedömningen.
Alla typer av samfälligheter, oavsett storlek, så länge de uppfyller dessa krav:
Så här går det till när ni söker bidrag för laddboxar till er samfällighet:
Tänk på: Ansökan måste skickas in innan installationen påbörjas. Bidraget ges alltså inte retroaktivt.
Hur lång tid tar det att få beslut?
Vanligtvis 1–3 månader, beroende på arbetsbelastningen hos Naturvårdsverket.
Kan vi få hjälp att formulera ansökan?
Absolut – vi på LaddaTillsammans hjälper till med allt från tekniska bilagor till ansökningsformulär.
Vad händer om vi vill bygga ut i flera etapper?
Då kan man ansöka om bidrag flera gånger, men varje projekt behandlas separat.
Vad händer om vi inte får hela kostnaden täckt?
Bidraget är ett stöd, inte en garanti. Därför är det viktigt att ha en långsiktig plan – vilket vi gärna hjälper till att ta fram.
Måste vi ha en majoritetsröst i föreningen? Ja, investeringen kräver ofta beslut på föreningsstämma.
Kan vi ta betalt av de boende som laddar? Ja, men ni får inte sälja elen vidare kommersiellt – endast självkostnadsprincipen gäller.
Hur hanterar vi drift och service av laddboxarna? Välj en leverantör som erbjuder uppkopplade och lättadministrerade system.
Vi vet att bidragsansökningar kan kännas som en djungel – särskilt när man samtidigt försöker hålla budget, skapa medlemsnytta och fatta kloka beslut för föreningens framtid. Därför erbjuder vi:
Kostnadsfri rådgivning om ”Ladda bilen”
Fullständig hjälp med ansökan
Skräddarsydda lösningar för just er samfällighet
Transparens i kostnad och leverans
En trygg investering börjar med tydliga svar. Hör av er till oss – vi hjälper er hela vägen.
Om ert nuvarande anläggningsbeslut hos Lantmäteriet inte medger fordonsladdning, hjälper vi er med underlag och kostnadsberäkningar för en ansökan om ändring.
Vi skräddarsyr en lösning som passar er unika elinfrastruktur. Målet är ofta att möjliggöra laddning för många fordon med optimerad effektfördelning. Ni kan använda er egen elektriker eller en av våra partners för förberedande eldragning.
För att framtidssäkra anläggningen rekommenderar vi ofta en successiv modernisering av elledningar i takt med att fler medlemmar väljer laddbara bilar. Samfälligheten ansvarar för denna modernisering och nyinstallation.
Den boende ropar själv av en laddbox när dennes behov uppstår. Så länge garage- eller parkeringsplatsen följer den boendes bostad kan denne använda sig av ”grön teknik”-avdraget vilket täcker 50% av totalkostnaden för laddare och installation. LaddaTillsammans sköter avdraget och fakturerar den boende kostnaden efter avdrag.
Vårt system hjälper till att noggrant mäta hur många kWh varje användare har förbrukat, då samfälligheten oftast står för elavtalet. Ni som förening kan själva bestämma elpriset (kr/kWh) för användarna och eventuellt lägga på en fast kostnad.
När en laddare aktiveras laddar användaren ner en laddapp och registrerar ett betalkort. Kostnaden för föregående månads elförbrukning debiteras från detta kort. En självfaktura ställs ut till samfälligheten för förbrukningskostnader och eventuella tilläggsavgifter, med intervall som ni själva väljer.
Laddhjältar är de som ser möjligheterna och tar initiativet till att göra elbilsladdning tillgänglig i sin samfällighet. Det är du som ser till att grannarna kan ladda smidigt hemma, att fastighetsvärdet ökar och att området blir mer hållbart.
Som Laddhjälte driver du projektet framåt, men du gör det inte ensam – vi på LaddaTillsammans hjälper dig hela vägen. Från första frågan till färdig installation, vi ser till att allt fungerar. Vill du vara den som gör skillnad och skapar en laddlösning för framtiden? Då är det dags att bli en Laddhjälte!
Vill ni förstå hela processen? Läs vår kompletta guide om laddboxar för samfälligheter – med svar på allt från teknik till bidrag och installation.
Övergången till elbilar accelererar, drivet av både miljömässiga och ekonomiska fördelar. Detta skifte innebär att allt fler hushåll kommer att efterfråga tillgängliga laddmöjligheter. Genom att tidigt anpassa er samfällighet med laddboxar, positionerar ni er som en attraktiv och framtidssäker plats för nuvarande och potentiella medlemmar.
På LaddaTillsammans är vi dedikerade till att stödja samfälligheter i övergången till en mer hållbar och eldriven framtid. Att installera laddning är ett betydande steg i rätt riktning.
Steg-för-steg: Implementera laddstolpar i ert område
Att ta beslutet att installera laddning är början på en spännande resa mot att göra ert område mer hållbart och tillgängligt för elbilsägare. Vi rekommenderar att följa dessa steg för en lyckad implementering.
Steg 1: Utred behovet
Starta med att kartlägga intresset och behovet av laddning bland medlemmarna i er samfällighet. Detta ger en solid grund för projektets omfattning.
Steg 2: Välj rätt teknik
Marknaden för laddstolpar utvecklas ständigt. Vårt team på LaddaTillsammans kan vägleda er genom val av laddare som passar just er samfällighets behov och budget.
Steg 3: Planering och installation
En noggrant planerad installation är avgörande för ett framgångsrikt projekt. Vi bistår med expertis från start till mål för att säkerställa en smidig och effektiv process.
Kommunicera och utbilda
Det är viktigt att hålla medlemmarna informerade om projektets framsteg och hur de nya laddstolparna ska användas. En välgenomtänkt kommunikationsplan är nyckeln till framgång.
Boka ett kostnadsfritt möte med oss på LaddaTillsammans. Vi analyserar era unika behov och förutsättningar och tar fram ett skräddarsytt förslag på en laddlösning för er samfällighet.
LaddaTillsammans är er expert på helhetslösningar för elbilsladdning. Vi levererar skräddarsydda installationer av laddstolpar och laddboxar, optimerade för bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag i hela Sverige.